Опасенията за изчезването на паричните средства в брой очевидно са

...
 Опасенията за изчезването на паричните средства в брой очевидно са
Коментари Харесай

Не, кешът не измира! Дори напротив

 Опасенията за изгубването на паричните средства в брой явно са неоснователни. Въпреки всички варианти за електронни заплащания производството на пари в брой нараства както в Европа, по този начин и в други елементи на света.
„ Банкнотите не понижават, размерът на производството на кеш продължава да пораства с мудни темпове ", споделя Ралф Винтергерст, основен изпълнителен шеф на основаната в Мюнхен компанията Giesecke & Devrient, международен водач в печатането на банкноти. „ В Европа към момента има растеж, изключително в Източна Европа. В Африка кешът също се разраства бързо ", споделя той в изявление пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Дори и в Китай, където заплащането с мобилните приложения WeChat и Alipay е все по-разпространено, производството на пари в брой е най-малкото устойчиво, споделя Винтергерст. „ Не виждаме спад в Китай ". За еврозоната оценката му се удостоверява и от статистиката на Европейската централна банка. Според нея в края на предходната година в обращение са били 21,4 милиарда банкноти евро - с над 1 милиарда повече по отношение на миналата година и съвсем три пъти повече спрямо 2002 година, когато бе въведено еврото.  

Близо 79% от преводите на дребно в еврозоната са били осъществени посредством заплащане в брой. В Германия, най-голямата европейска стопанска система, този дял е бил 80%. Това значително изяснява недоволството във федералната република против решението за спирането от щемпел на банкнотата от 500 евро . Решението беше изтълкувано като първа стъпка в отдръпването от заплащанията в брой, напомня Ройтерс. 

Базираната в Мюнхен и богата на обичаи компания доставя 150 страни по света с банкноти и / или технологии за сигурността на парите. Другите бизнес области на компанията включват производството на платежни карти, както и технологии за сигурност и криптиране за машини и електронни платежни системи.

Най-новата поръчка за Giesecke & Devrient идва от централната банка на Египет. „ В Египет ние построяваме една изцяло нова инфраструктура за произвеждане на пари в брой, предпазване, циркулация, обзор и заличаване, в това число и система за сигурността в киберпространството ", споделя експертът.

Базираната в Мюнхен компания обаче не желае да разчита единствено на производството на банкноти и карти. Продуктите за киберсигурност, в това число биометричните данни, отбраната на достоверността и технологията за кодиране - се чака да станат значим дирек за компанията.

„ През 2015 година имахме 15 милиарда мрежови устройства в света, а Ericsson предвижда, че до 2021 година броят им ще доближи до 28 милиарда ", съобщи основният изпълнителен шеф на G&D.

„ Колкото по-свързани сме, толкоз по-голям е рискът от непозволено навлизане. Във всеки случай сегментът на киберсигурността ще се усили доста “, споделя той. Подразделението Secunet, която работи в тази бизнес област, отбелязва нарастване на приходите от малко над 37% през 2017 година - от 115 до съвсем 160 млн. евро. 

Не единствено размерът на паричните средства нараства, само че и броят на кредитните и дебитните карти. „ Разпространението на разплащателни карти към момента бележи обилни темпове на напредък. Преди 20 години може би всеки в Германия имаше една или две карти, през днешния ден всеки има три или четири ", споделя Винтергерст. „ В международен мащаб доста райони наваксват. Банките също не желаят да се откажат елементарно от това физическо парче пластмаса с логото си върху него ".

Всичко това допуска, че все по-свързаното човечество също е станало финансово по-активно от предходните генерации. „ Трябва някъде да има връзка, само че е доста мъчно да се направи сходен извод ", споделя Винтергерст. „ Ако нищо не се забавя, това значи, че броят на преводите в международен мащаб се усилва. Това от своя страна е индикатор, че хората не се усещат по-зле стопански ".
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР